Praktisk om bisættelse og begravelse

 

Af jord er du kommet...Til jord skal du blive

 

Dødsfald
Når du mister en af dine nærmeste, er der mange praktiske ting at tage stilling til. Derfor vælger de fleste at kontakte en bedemand, som kan hjælpe med at ordne de nødvendige papirer, anmelde dødsfaldet, kontakte præsten, kirkegården eller krematoriet osv.  

 

Dødsfaldet anmeldes til præsten - enten personligt eller gennem bedemand - senest 2 hverdage efter dødsfaldet, men gerne tidligere også lørdage, søn- og helligdage.

 

Ved præstelig medvirken aftales tid og sted for handlingen med præsten samt nærmere om handlingen. Til bedemanden kan rettes henvendelse om den hjælp man evt. ønsker til anskaffelse af kiste, rustvognskørsel m. m. 

 

Man henvender sig til graveren om udtagelse af gravsted og om eventuelle ønsker om pyntning af kirke og pris herfor.

 

Du har også mulighed for selv at stå for det praktiske. I så fald skal du anmelde dødsfaldet via Borger.dk, kontakte præsten, krematoriet eller kirkegården og kirkekontoret.

 

Hvis en person ikke er medlem af Folkekirken, vil man normalt tage det som udtryk for, at personen ikke ønsker at en præst fra Folkekirken skal medvirke ved ens bisættelse/begravelse. Højtideligheden vil så oftest holdes i kapellet.


Bisættelse
Hvis afdøde ønskede at blive brændt, bliver højtideligheden, inkl. jordpåkastelse, holdt i kirken eller i et kapel, hvorefter kisten bliver kørt til et krematorium. Senere kan urnen nedsættes på en kirkegård.

Der er også mulighed for at få asken spredt over havet, hvis det var afdødes ønske. I dette tilfælde skal bedemanden bruge en erklæring fra afdøde om ønsket. 


Begravelse
Hvis afdøde ønskede at blive begravet, bliver højtideligheden holdt i kirken eller et kapel, hvorefter kisten bliver kørt ud til graven, hvor jordpåkastelsen foregår.


Samtale med præsten
Inden begravelsen eller bisættelsen mødes afdødes pårørende med præsten for at tilrettelægge højtideligheden. Her kan du fortælle om den afdøde og vælge salmer.  På Den Danske Salmebog Online kan du høre salmer og vælge, hvad der skal synges til begravelsen. Tal med præsten, hvis du har andre ønsker. Præsten kan også tilbyde støtte og sjælesorg.

Begravelse og bisættelse

Læs mere om begravelse og bisættelse på folkekirken.dk

Sorggrupper

I folkekirkens sorggrupper kan du finde støtte, hvis du har mistet en, du holder af. Du behøver ikke komme i kirken tit for at deltage